Site Search

Login Form



Join Icon

Icon welcomes individuals and organisations from all backgrounds who identify with the conservation and preservation of our cultural heritage.  Our membership embraces the entire conservation community as well as members of the public who are keen to learn more or show their support for conservation work.

Home News Desk British Museum Centre benefits from Heritage Lottery Fund grant
Banner
 

British Museum Centre benefits from Heritage Lottery Fund grant PDF Print E-mail
News Release: 27th January 2012, 10am 
 
The Heritage Lottery Fund (HLF) today confirmed a £10million grant for the new World Conservation and Exhibition Centre (WCEC) at the British Museum. This generous grant means the project is more than 80% funded through philanthropy and underwriting totalling £118m out of the total project costs of £135 million raised. The centre is due to open in spring 2014 with a special exhibition on the Vikings supported by BP.

The WCEC is a hugely important project for the British Museum. Designed by Rogers, Stirk, Harbour + Partners, the Centre will house state of-the-art laboratories and studios for the conservation, preservation and research of the collection; a new special exhibitions suite; world-class stores, and facilities to support the Museum’s extensive national and international loans programme.
 
Andrew Burnett, Deputy Director and Project Champion said ‘The World Conservation and Exhibition Centre will provide world class facilities for both visitors and the staff who occupy it and enable the museum to care for its unique collection to the highest possible standards It will equip the Museum for the 21st century, taking conservation, scientific research, collection management and exhibitions to a new level of efficiency and excellence while greatly enhancing the Museum’s capacity for regional and international scholarship and collaborations.’
 
Dame Jenny Abramsky, Chair of HLF, said: “The Heritage Lottery Fund’s grant for the WCEC will have a dramatic impact upon the British Museum’s facilities for conservation, scientific research, storage and loans. The centre will vastly improve the British Museum’s ability to care for the most fragile parts of its collections in the best possible conditions and will get more people involved in its work.”

Funding from HLF will provide vital facilities and resources which will enable the Museum to expand its innovative outreach and public engagement.   The Museum has a very active local and national programme but the lack of suitable spaces for visitors to go ‘behind the scenes’ means that it has not been able to satisfy demand.   Funding from HLF will create an extensive programme of activities involving visitors, volunteers and community groups, including tours of the conservation studios and science laboratories and object handling sessions around new special exhibitions. HLF’s support will also underpin improvements to the Museum’s public digital resources, and put object conservation live on the internet for the first time.
 
The WCEC is located on one of the last available spaces for expansion on the Museum’s historic Bloomsbury site. It will consist of five pavilion buildings situated on the northwest corner of the site (over a space of 17,000 sqm) Work on the World Conservation and Exhibitions Centre site began in Spring 2010.  Following a period of demolition work to clear the area, an archaeological excavation took place before work to construct the substructure commenced in 2011.
 
Prior to starting the basement excavation, 482 concrete piles were laid around the perimeter of the site to form a secant wall, or water tight basement box, for the three basement levels of the new Centre.  At their deepest point, the piles extended 35m into the ground.  More than half the new building will be below ground.
 
Approximately 37,000m3 of excavated material needs to be removed from site, which equates to over 4,000 lorry loads.  Excavation is now more than half way through, with more than 2,000 lorry loads cleared.   This has allowed construction of the new building to begin, and concrete to form the bottom of the basement floor has been poured in more than half the site.
 
The construction of the basement levels will be ongoing for the next several months.  
In parallel to the construction activity, the design team continues to progress the building design.  With the exterior and technical design elements broadly in place, the team is focussing on the interior and fit-out of the new building – from the light-filled conservation studios at the top of the Centre, to the specialised scientific laboratories at the bottom, and the spacious temporary exhibition gallery (1,100sqm) which will be accessed via the Great Court.  Construction will not cause the closure of any public spaces
 
For further information or images of construction please contact Hannah Boulton on 020 7323 8522 or This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 
© 2014 Icon - The institute of conservation
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.